Veritats i mentides sobre l’ús de les mascaretes

Font: Rac1 

Una de les preguntes que més ens fem tots aquests dies és quina mascareta hem de portar per sortir al carrer, per anar a treballar o al supermercat o quant de temps la podem fer servir i si la podem rentar.

Són molts dubtes que El Món a RAC1 ha intentat resoldre amb el responsable del Servei de Prevenció de Riscos Laborals de l’Hospital de Sant Pau, Rafael Padrós.

Segons Padrós s’ha d’anar amb compte, primer de tot, perquè hi ha molta confusió sobre els diferents tipus de mascaretes que hi ha al mercat i, en alguns casos, s’està donant un producte que no és l’adequat.

Corren massa mascaretes pel mercat que ens diuen que són d’un tipus i no ho són. És complicat distingir-les. Hi ha molt gat per llebre. Ens arriben moltes que ens diuen que són FFP2 i que no compleixen la certificació adequada

- Rafael Padrós responsable del Servei de Prevenció de Riscos Laborals de l’Hospital del Sant Pau

Padrós també diu que la por a la falta de subministrament ha fet que hi hagi hagut una mica de descontrol i afegeix que s’hauria d’haver donat un missatge clar i “no ho hem aconseguit”.

 

Diferències entre mascaretes

MASCARETES QUIRÚRGIQUES

“Són les que podem recollir a la farmàcia. Són per a un sol ús, d’una jornada. Però si no les fem servir durant tot el dia les podem utilitzar fins a vuit hores. Ja veurem que comença a deteriorar-se. Si no en fem un ús continuat, la podem fer servir bastants dies”.

MASCARETES CASOLANES

Si no podem accedir a les higièniques, podem fer servir les casolanes sense problemes i les podem portar cada dia. No tenen caducitat. Les mascaretes d’ara tenen 24 anys d’història, abans totes eren de cotó”.

“A més, hi ha teixits que eviten que les partícules de saliva passin. Per exemple, una tela molt bona és la de samarretes esportives. La roba de llençol de tota la vida també era molt bona”.

Padrós també desmenteix un rumor que corre sobre l’efectivitat d’aquestes mascaretes: “No és veritat que si no pots apagar una espelma amb la mascareta posada, aquesta sigui més segura”.

 

Portar mascareta no és el més important

El responsable de Prevenció de Riscos Laborals de l’Hospital de Sant Pau, Rafael Padrós, insisteix que les mascaretes no poden anar separades de la resta d’accions de seguretat i assegura que s’està oblidant el rentat de mans.

No podem oblidar ventilació, aforaments, mans i distàncies. La mascareta ens ajuda però és l’últim element. Per ordre, seria estar en un lloc ventilat, mantenir l’aforament, rentar-se les mans, mantenir la distància i, per últim, portar mascareta 

Rafael Padrós responsable del Servei de Prevenció de Riscos Laborals de l’Hospital del Sant Pau