França requisa material i Alemanya en veta l’exportació

Font: Ara.cat

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va alertar dimecres de la “falta de material protector” per als equips mèdics que estan fent front a l’epidèmia global del Covid-19 i va urgir les empreses responsables a incrementar-ne la producció. El pànic per l’expansió del coronavirus ha generat un acaparament que està “exhaurint ràpidament” les existències de mascaretes, guants, respiradors, ulleres, protectors de cara, davantals i vestits protectors, segons el director de l’OMS, Tedros Adhanom.

L’escassetat de material ha multiplicat per cinc el preu de les mascaretes sanitàries i per tres el dels respiradors N95, mentre que el dels guants s’ha duplicat, segons va explicar Adhanom, que va demanar als centres sanitaris que segueixin les recomanacions de l’organisme per a “la racionalització de l’ús del material protector”. “No podem aturar el Covid-19 sense protegir els nostres treballadors mèdics”, va dir, i va alertar que l’escassetat d’aquest material protector “està deixant els metges, les infermeres i altres treballadors sanitaris a primera línia perillosament desprotegits a l’hora d’atendre pacients amb Covid-19”.

L’OMS mateixa ja va enviar material d’aquest tipus a 27 països, però s’està quedant sense. L’organització calcula que per combatre el Covid-19 el món necessitarà 89 milions de mascaretes al mes, 76 milions de guants i 1,6 milions d’ulleres protectores.

A Catalunya, els centres sanitaris catalans consultats per l’ARA, entre els quals hi ha la Vall d’Hebron, l’Hospital Clínic i l’Hospital del Mar, neguen que hi hagi una falta generalitzada de mascaretes o que s’hagin hagut de prendre mesures dràstiques de racionalització d’ús d’aquest material.

Reserves per als hospitals
Davant aquesta amenaça, alguns estats ja han començat a actuar. A França, el president Emmanuel Macron va anunciar que el seu govern requisarà totes les mascaretes sanitàries per poder entregar-les als centres mèdics.

Per la seva banda, el govern d’Alemanya va prohibir ahir l’exportació d’aquest material, segons va informar el ministeri de Sanitat. L’executiu alemany ha vetat a les empreses del país exportar mascaretes respiratòries, guants i vestits protectors de manera generalitzada, si bé el ministeri d’Afers Econòmics i Energia podrà concedir autoritzacions excepcionals sota “estrictes condicions”, entre elles d’ajuda i cooperació internacional.

El gabinet de crisi del govern alemany creu que hi ha una “urgència extraordinària” de material mèdic, per la qual cosa es prioritzarà el subministrament als hospitals i les autoritats federals. Alemanya és el sisè país amb més casos confirmats de persones infectades, amb 244.